Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

11 Haziran 2011 Cumartesi

Oyum Kime

IMDB: 6.1
All Movie: 2.5/5 yıldız
Manalı Filmler: 8.0

Bir proje bu kadar mı doğru tasarlanır?..

“Oyum Kime” bir başyapıt değil kuşkusuz, ama çok doğru yapılmış bir film. Her profesyonel sinemacının imrenebileceği denli akıllıca düşünülmüş, ustaca geliştirilmiş, düzgün bir iş.

Üstelik hem ahlaklı, hem manalı…

Bir kısa hikayesinde Asimov, tek vatandaşın oyuyla gerçekleştirilen bir seçimi anlatır, yani Başkan değil, vatandaş seçilir, onun ülkedeki hayatla ilgili yüzlerce soruya verdiği yanıtlar, görmek istediği yönetimin özelliklerinin anlaşılmasını sağlar, bu özelliklere uygun parti iktidara gelir.

Bu film o hikayeden uyarlanmamış, ama ana fikri benziyor. Sanki Asimov’un öyküsüyle ABD’de 2000 seçimlerinde yaşananları sentezleyip bu film hikayesini yazmışlar (O yılki seçim, hayli başarılı bir film olan “Recount / Oyun”da ayrıntılı biçimde anlatılmıştı)…

Başkan’ın bir eyaletin (New Mexico) oylarıyla belirleneceği ortaya çıkar. O eyalette de oylar eşittir, ama Bud’ın elektrik kesintisi yüzünden oy verme işlemini tamamlayamadığı anlaşılır. Eyalet yasaları gereği devlet oy kullanma işlemini yinelemek zorundadır, yani yeni yönetimi Bud tek başına belirleyecektir. ABD’nin geleceği, tembel, sorumsuz ve fena halde cahil bir adam olan Bud’ın ellerindedir ve tabii ki Bud, tüm gözlerin üzerine çevrilmesinden, her iki Başkan adayının da onun ağzına bakmasından, her arzusunun gerçekleştirilmesinden çok mutludur; “birisi” olmanın keyfini doyasıya yaşamaya başlar.

Filmin asıl kahramanı Bud’un 11 yaşındaki kızı Molly. Büyümüş de küçülmüş. Babasından daha zeki, daha olgun ve kesinlikle sorumluluk sahibi. Aslında babasının yerine oy vermeye giden de o; salona sızıyor, makineye ulaşıyor, elektriğin kesilmese başaracak… Kız babasının oyunun boşa gittiğine üzülürken, karşılarına muhteşem bir hayat dersi çıkıyor: En çok da kızının varlığı ve kişiliği sayesinde Bud, giderek sorumluluk bilinci ediniyor, eriştiği benzersiz pozisyonu ülkesine ve insanlara yararlı olacak biçimde kullanmanın yollarını aramaya başlıyor…

“Oyum Kime” hayli eğlenceli bir ana akım filmi. IMDb vb sitelerdeki puanının bu kadar düşük olmasının temel nedeni ABD’yi ağır eleştirmesi, adına demokrasi denen oyunun perde arkasını sergilemesi ve sistemi deşifre etmesi. John F. Kennedy, George Washington ve Abraham Lincoln’a gönderme yapması boşuna değil; hele de filmleri doğru okuyanlar için yeri belli: Kesinlikle muhalif ve çok sert konuşuyor.

Gişe kaygıları yüzünden o dil komediyle dengelenmeye çalışılmış. Senaryo yazarı ve yönetmen daha usta ve yetenekli olsalar, o zor dengeyi daha iyi tutturabilir, çok daha başarılı bir işe imza atabilirlerdi. Costner ve “Flipped”de de harika oynayan Carroll da dahil olmak üzere, belli başlı tüm rollerdeki oyuncuların birbirinden değerli performansları, Richman-Stern ikilisinin başarısızlığını daha da belirgin kılıyor.

Yine de bu film seyredilmeli. Çünkü ana teması ve yaklaşımı bakımından eleştirdiği her şey güzel memleketimizde de aynı biçimde yaşanıyor.

Swing Vote / Oyum Kime
Yönetmen: Joshua Michael Stern
Senaryo: Jason Richman, Joshua Michael Stern
Yapımcılar: Kevin Costner, Jim Wilson
Oyuncular: Kevin Costner (Bud), Madeline Carroll (Molly), Paula Patton (Kate), Kelsey Grammer (Başkan Andrew), Dennis Hopper (Donald), Nathan Lane (Art), Stanley Tucci (Martin)
2008 ABD yapımı, 120 dakika
Gösterim tarihi: 12 Eylül 2008
DVD firması: Sony BMG Home Video.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder