Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

19 Eylül 2010 Pazar

Stone Of Destiny

IMDB: 6,7
Rotten Tomatoes: %53
Manalı Filmler: 8,0

“The Snow Walker” ile tanıdığımız Amerikalı oyuncu-yönetmen Smith, bu filminde İskoçya tarihinde önemli bir yeri olan gerçek bir olayı konu edinmiş.

Filme adını veren “Kader Taşı”, Orta Çağ’da İskoç krallarının taç giyme töreninde kullanılırmış ve kutsal kabul edilirmiş. Dini açıdan önemi, İncil’de bahsi geçen taşın o olduğuna inanılmasından geliyor. İncil’de anlatıldığına göre Yakup peygamber, bir taşı yastık olarak kullanarak uyumuş, rüyasında -“Jacob’s Ladder / Dehşetin Nefesi” filmine de adını veren- “cennete uzanan merdiveni” görmüş ve Tanrı’yla görüşmüş. Tanrı ona “Soyundan gelenler toz gibi her yöne dağılacaklar, ama ben hep yanınızda olacağım ve sizi bir gün bu topraklara geri getireceğim” demiş. Peygamber uyanınca yastık olarak kullandığı taşı kutsal ilan etmiş, uyuduğu bölgeye “Tanrı’nın Evi” adını vermiş.

Bu hadise dolayısıyla “Yakup’un Yastığı” da denen taşı 1296 yılında İngilizler ele geçirmiş, Londra’ya taşıyıp Westminster Abbey’ye, tahtın altına yerleştirmiş ve kendi törenlerinde kullanmaya başlamışlar. Taşın ait olduğu topraklara geri kazandırılması, bağımsızlık yanlısı İskoçların en önemli hedefi olagelmiş, ama bu hedefe hiç ulaşılamamış.

1950 yılına dek…

O yıl Ian Hamilton isimli bir hukuk fakültesi öğrencisi üç arkadaşıyla birlikte taşı çalmayı ve ülkesine götürmeyi başarmış. Sonra yakalanmışlar ve taş yine Londra’ya dönmüş ama bu olay İskoçların bağımsızlık mücadelesinde altın bir sayfa olarak yerini almış.

Smith’in filmi Hamilton ve arkadaşlarının yaşadıkları süreci neşeli bir tonda anlatıyor. İmkansız olduğu kabul edilen bu çılgın işe nasıl giriştiklerini, neden ve nasıl başarılı olduklarını öykülüyor. Her öğesiyle gayet başarılı olan filmin, özellikle “eylem günü” sahneleri hayli hareketli ve yer yer çok komik.

Meraklısına:
Kader Taşı 1996’da İskoçya’ya iade edilmiş, ama tabii gerektiğinde İngiliz taç giyme törenlerinde kullanılmak üzere…

Filmin fragmanı için tıklayınız

Filmden kareler için tıklayınız

Stone Of Destiny
Senaryo ve yönetim: Charles Martin Smith (Ian Hamilton’ın “The Taking of The Stone of Destiny” isimli kitabından)
Yapımcılar: Andrew Boswell, Alan Martin, Rob Merilees
Oyuncular: Charlie Cox (Ian Hamilton), Kate Mara (Kay), Stephen McCole (Gavin), Ciaron Kelly (Alan), Billy Boyd (Bill), Robert Carlyle (John MacCormick), Peter Mullan (Ian'ın babası), Brenda Fricker (Bayan McQuarry)
2008 Kanada, İngiltere ortak yapımı, 96 dakika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder