Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

20 Haziran 2010 Pazar

Merkez İstasyonu

IMDB: 8
All Movie Guide: 4/5 yıldız
Metacritic: % 80
Manalı Filmler: 8,5

İzleyiciye yoğun duygusal deneyim yaşatan, bol ödüllü bir Brezilya filmi…

Emekli öğretmen Dora, Rio’nun merkez istasyonunda mektup yazıcılığıyla geçinmektedir. Bir gün genç bir anne, 9 yaşındaki oğlunun babasına mektup yazdırır, ardından kaza geçirip ölür. Dora istasyonda yaşamaya başlayan oğlanla önce ilgilenmez, posta parasını da aldığı halde mektubu yollamadığı için duyduğu vicdan azabının etkisiyle çocukla ilgilenmeye başlar. Yavaş yavaş gelişen ilişkileri, onları çocuğun babasını bulmak üzere Brezilya yollarına düşürecek, yaşadıkları deneyimler ikisini de zenginleştirecektir.

“Merkez İstasyonu” kuşkusuz ki çok iyi yazılmış ve çekilmiş, hayli etkileyici bir film. Özellikle Montenegro’nun oyunculuğu olağanüstü. Yine de filmin bunca ödül almasında güçlü alt metninin payı büyük. Yolda tanıştıkları aşırı dindar kamyon şoförü, kasabadaki kalabalık dini festival ve tabii ki karakter isimlerinin çoğunun İncil’den alınmış olması vb öğelerle örülen film, sonuçta dindar ahlakını öneriyor, ama işin bu kısmına hiç aldırmasanız da anlatılan insanlık durumundan etkileniyorsunuz.

“New York Daily News”ün sinema eleştirmeni Jami Bernard’ın şu cümlesini aktarmak isterim: “Sinema salonlarında normalde patlamış mısır çıtırtısının sesi duyulur. Bu filmde duyulan, kalplerin kırılmasının sesiydi”.

Ödülleri:
En İyi Yabancı Film ve Kadın Oyuncu dallarında Oskar adayı
En İyi Yabancı Film dalında Altın Küre, ayrıca Norveç Amanda, Arjantin Gümüş Akbaba, Danimarka Guldbagge, İspanya CEC, BAFTA ödülleri; Fransa Cesar ve Indipendent Spirit Ödülü adaylığı
Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü
Ayrıca 22 ödül ve 7 adaylık.

Merkez İstasyonu / Central Station / Central do Brasil
Yönetmen:
Walter Salles
Senaryo:
Marcos Bernstein, Joao Emanuel Carneiro (Salles’in hikayesinden)
Yapımcılar:
Martine de Clermont-Tonnerre, Arthur Cohn
Oyuncular:
Fernanda Montenegro (Dora), Marília Pêra (Irene), Vinícius de Oliveira (Josué), Soia Lira (Ana), Othon Bastos (Cesar), Otávio Augusto (Pedrao), Stela Freitas (Yolanda), Matheus Nachtergaele (Isaías), Caio Junqueira (Moisés)
1998 Brezilya, Fransa ortak yapımı, 102 dakika
Gösterim Tarihi:
28 Mayıs 1999
DVD firması:
Palermo / Film Pop.

1 yorum:

  1. Bu filmi çok beğendim. Etkileyici gerçekten...
    Hüsran sonucu sonunda hedefine ulaşıp altında acı yatan gülümsemeyi öğrendiler. Kalpler yumuşadı.
    'özlersen resmimize bak unutmamak için'

    YanıtlaSil