Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

12 Haziran 2010 Cumartesi

Black

IMDB: 8.0
Sinemalar.com: 6.4
Manalı Filmler: 7.5

Çok etkileyici bir dostluk filmi…

Bebekken görme ve işitme duyularını kaybeden Michelle’e, 8 yaşındayken özel bir öğretmen tutulur. Başına buyruk, ele avuca sığman bir karakter olan Debraj tutkulu bir öğretmendir ve küçük kızı geliştirmek için her yola başvurur. Sofrada oturarak ve çatal-bıçak kullanarak yemek yemesini öğretmekle başlayan yolculukları, her ikisinin de kararlı oluşları yüzünden Michelle’in üniversiteden mezun olmasına kadar varır. Bu süreçte ilgili herkesin de hayatı değişir.

Kapadia’nın 1962 tarihli Arthur Penn filmi “The Miracle Worker”dan etkilenerek yazdığı oyuna yaslanan “Black”, Hindistan geleneklerinin tümüyle dışında bir film. Müzikal olmadığı gibi ağdalı bir melodram da değil. Aslında tam olması gereken seviyede, abartısız, samimi bir eser. Güç almak için sadece hikayesini anlattığı karakterlere ve onların insanlık hallerine yaslanıyor. Olgun yönetmenlik, son derece estetik görsellik ve dozunda oyunculukları sayesinde film tüm dünyada ilgiyle ve ödülle karşılandı.

Meraklısına:
Besteci Monthy, Michelle’in durumunu alçak perdeden çalınan piyano ve yaylılarla yansıtırken Debraj’ın mücadeleci karakterini simgelemesi için duduk kullanmış.

Ödülleri:
19 ödül ve 2 adaylık.

Filmi öneren:
Simavi Can

Black
Yönetmen:
Sanjay Leela Bhansali; Senaryo: Bhavani Iyer, Prakash Kapadia, Sanjay Leela Bhansali; Yapımcılar: Anshuman Swami, Sanjay Leela Bhansali; Oyuncular: Amitabh Bachchan (Debraj), Rani Mukherjee (Michelle), Shernaz Patel (Catherine), Dhritiman Chatterjee (Paul), Sillo Mahava (Bayan Gomes); 2005 Hindistan yapımı, 122 dakika.

1 yorum:

  1. Sıkı bir film, tavsiye ederim. Gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız ...

    YanıtlaSil